ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 
Σε ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές νόσους όπως Κατά Πλάκας Σκλήρυνση , τραυματική κάκωση των νεύρων ή του νωτιαίου μυελού, και έχουν ένεκα αυτού προβλήματα στη στύση, στην ούρηση, ή και στην αφόδευση (αν πρόκειται για άντρες) ή στην ούρηση και στην αφόδευση (αν πρόκειται για γυναίκες), ο Νευροφυσιολογικός έλεγχος του κατωτέρου ουροποιογεννητικού συστήματος που εκτελείται στο εργαστήριο μας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία των παθήσεων αυτών.
 
Δεν περιορίζεται όμως η χρησιμότητα του μόνο σε ανθρώπους με εμφανή νευρολογικά προβλήματα. Ο Νευροφυσιολογικός έλεγχος ενδείκνυται και σε ανθρώπους με σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά και δυσλειτουργία στη ούρηση όταν υπάρχει η κλινική υποψία για τοπική βλάβη των νεύρων της περιοχής των γεννητικών οργάνων.
 
Υπάρχουν πέντε κύριες κατηγορίες νευροφυσιολογικού ελέγχου του κατωτέρου ουροποιογεννητικού συστήματος, και οποίες γίνονται όλες στο κέντρο μας:
 
Ι) Νευροδιέγερση του έσω αιδοιικου νεύρου. (Pudendal Nerve Stimulation)
 
Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιουμένη νευροφυσιολογική εξέταση , γιατί με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε την ακεραιότητα και λειτουργία του έσω αιδοιικου νεύρου. Αυτό γίνεται μετρώντας το χρόνο που χρειάζεται ένα μικρό ηλεκτρικό ερέθισμα που χορηγούμε, να φτάσει από την πηγή του στο όργανο στόχο.
Το ερέθισμα αυτό χορηγείται μέσω ενός ειδικού ηλεκτροδίου που ονομάζεται Ηλεκτρόδιο του St. Mark . Το ηλεκτρόδιο αυτό είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε αφού τοποθετηθεί λίγα εκατοστά στο κόλπο ή στο πρωκτό του ασθενούς να εκπέμπει αυτό το ηλεκτρικό ερέθισμα σε ένα προκαθορισμένο σημείο, και ταυτοχρόνως να το λαμβάνει από άλλο σημείο . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια ηλεκτρονική καταγραφή στην οθόνη του υπολογιστή μας , που μας αναλύει την λειτουργία και τις πιθανές παθήσεις του έσω αιδοιικου νεύρου.

II) Ηλεκτρομυογράφημα (Free Running EMG)

Με αυτή την μέθοδο πετυχαίνουμε μια συνεχή ηλεκτρομυογραφική καταγραφή των οργάνων στόχων που μας ενδιαφέρουν. Εξετάζουμε αυτό το τρόπο την λειτουργία συγκεκριμένων μυών αυτών των οργάνων και κατ' επέκταση το τρόπο λειτουργίας τους. Υπάρχει η δυνατότητα για καταγραφή δυναμικών ουρήθρας για τις περιπτώσεις δυσλειτουργίας της ούρησης , δυναμικών πρωκτικού σφικτήρα για τις περιπτώσεις δυσλειτουργίας της αφόδευσης, και τέλος δυναμικών σηραγγωδών σωμάτων του πέους (Corpus Cavernosum EMG) για τις περιπτώσεις  στυτικής δυσλειτουργίας.  

Η καταγραφή γίνεται με την βοήθεια ειδικών ηλεκτροδίων που είτε έχουν την μορφή αυτοκόλλητων για την περιοχή, είτε (για λεπτομερέστερες καταγραφές) είναι πολύ λεπτές βελόνες οι οποίες εισέρχονται δια του δέρματος και μετρούν έτσι απευθείας το δυναμικό των μυών.

III) Έλεγχος της ταχύτητας αγωγής των νεύρων των γεννητικών οργάνων (Motor nerve Conduction)  

Με αυτή την μέθοδο μπορούμε να δούμε πως λειτουργούν τα νεύρα του πέους ή της κλειτορίδας. Τοποθετούμε την πηγή του ερεθίσματος πάνω στο πέος η την κλειτορίδα και από τον χρόνο που απαιτείτε για να φτάσει το ερέθισμα αυτό από το σημείο διέγερσης μέχρι ένα άλλο προκαθορισμένο σημείο, μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα , κατά το πόσο το νεύρο έχει την ικανότητα να μεταφέρει ερεθίσματα. Είναι εξέταση πολύ χρήσιμο σε ασθενείς που παραπονιούνται ότι το πέος (ή κλειτορίδα αντίστοιχα) έχει πάψει να έχει αισθητικότητα  που είχε.

IV) Έλεγχος της αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων (Sensory threshold)

Εδώ απλά χορηγούμε  βαθμιδωτά ερεθίσματα και ζητούμε από τον ασθενή να μας πει πότε τα αισθάνεται. Ελέγχοντας την αισθητικότητα με αυτό το τρόπο λαμβάνουμε μια επιπλέον πληροφορία για την ακεραιότητα του συστήματος.

V) Έλεγχος λειτουργίας της ιεράς μοίρας του νωτιαίου μυελού (Sacral reflex)  

Εδώ χορηγούμε ένα μικρό ηλεκτρικό ερέθισμα και μετράμε τον χρόνο που χρειάζεται να φτάσει μέσω του εγκεφάλου στο πυελικό έδαφος. Έχουμε έτσι απόδειξη της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού.

Σχόλιο του Χειρουργού Ουρολόγου κ. Καλύβα 

Ο Νευροφυσιολογικός έλεγχος του κατωτέρου ουροποιογεννητικού συστήματος είναι  μια χρήσιμη διαγνωστική μέθοδος για τις παθήσεις που σχετίζονται με νευρογενή η μη δυσλειτουργία του.
Οι ασθενείς με νευρογενή κύστη θα ωφεληθούν από τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης της νευρολογικής βλάβης, ενώ οι συμπωματικοί απλά ασθενείς θα τύχουν μιας εκτενούς διερεύνησης του νευρικού συστήματος της περιοχής των γεννητικών οργάνων.
Σαν μέθοδος δεν είναι γνωστή και διαδεδομένη ευρέως λόγω τις δυσκολίας της χρήσης της και γιατί είναι κάτι που πολύ πρόσφατα εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της επιστήμης για καθημερινές κλινικές εφαρμογές.
Είμαστε όμως στην ευχάριστο θέση να λειτουργούμε ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια Νευροφυσιολογίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Ευρώπη.

Είμαι στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις >>>

n